TÁJÉKOZTATÁS
Tisztelt ügyfeleink, a hajóinkat 2016. évben nem lehet foglalni!
    További kedvezmények      Ártáblázat     ÁSZF
TÁJÉKOZTATÁS

A Balatonról


A Balaton kialakulásának története

A Balaton geológiailag a földtörténeti középkorban lerakódott üledékes kőzeteken jött létre. A Balaton viszonylag fiatal képződmény mintegy 15.000 évvel ezelőtt kezdődött kialakulása. A jégkorszaknak ebben a szakaszában a balatoni térségben száraz éghajlat volt, és valószínűleg az uralkodó szélirány mélyítette ki a Balaton medrét. Az éghajlat nedvesebbé válásakor a mai Balaton-Keszthely környékén mélyedésekben tavak alakultak ki, amelyek fokozatosan összekapcsolódtak egymással és mintegy 5000 évvel ezelőttre a Balaton tó az egész jelenlegi medret kitöltötte, sőt azon is túlterjeszkedett. A Balaton tavat a befolyó vizek és a szél hordaléka folyamatosan feltölti.

A Balaton széljárása

A Balaton-Keszthely és Balaton-Tihany közötti nyugati medencében az uralkodó szélirány - helyi szóhasználattal főszél - északi, Balaton-Tihany és Balaton Kenese közötti keleti medencében északnyugati. A délnyugati és délkeleti szelek inkább késő ősszel és télen gyakoribbak. A balatoni viharok nem túl sűrűn fordulnak elő, de hirtelen kitörésük és a meredek hullámok miatt igen veszélyesek lehetnek. A viharokat általában délnyugatias meleg légáramlatok előzik meg, majd észak felől hirtelen lecsap az erős, viszonylag hideg szél. 10-20 perc alatt 30-35 m/s erejű balatoni széllökések alakulhatnak ki.

A Balaton legszelesebb hónapja az április, míg a legkevesebb szél szeptemberben van. A Balaton-Tihanyi-félsziget és az északi Balaton part dombvidéke változatosan befolyásolják a szelek eloszlását a Balaton tavon. A Balaton hosszúsága miatt is nagy különbségek alakulhatnak ki a légmozgásban a különböző területein.

Turistaszezonban, április 1. és október 30. között a Balaton tavon viharjelző szolgálat működik! Az EASTCRAFT a vitorlás yacht hajóbérlés, bérlés, vitorlásbérlés biztosítása során a vitorlázás biztonságát a hajó és charter utasainak érdekében a bérbeadás teljes időszakára internetes időjárás jelentéssel biztosítja.

A balatoni vitorlázás története

A Balaton hajózására utaló első jel a Tihanyi Apátság címerében díszítésként megjelenő Balaton vitorlás. Egykori krónikák szerint I. László király (1077-1095) már gályán járta be a Balaton tavat. A török megszállás idején, a harc a Balaton vízén is folyt, és az itt megjelenő török gályákkal szemben hajóhadat kellett fölállítani. 1589-ben a tihanyi és veszprémi várkapitányság egyenesen Bécsből kapott naszádokat. Az 1580-as évekből származó feljegyzés arról tanúskodik, hogy Balaton-Tihanyban már akkor hajóépítő telep működött.
A balatoni hajózás megteremtésében úttörő szerepet játszott Mária Terézia egykori tanácsosa, a dúsgazdag főúr, Festetics György, aki 1753-ban megépíttette a Balaton első nagy vitorlását a "Christoph" gályát. Később a XIX. században Széchenyi István kezdeményezésére holland és angol hajósok a Kisfaludy gőzössel vitorláztak a Balaton tavon, de az első igazi kísérlet a Balaton vitorlás-sport megteremtésére, az 1850-es évekre esett, amikor a főurak Angliából hozattak yachtokat, de később az érdeklődés alább hagyott. 1884-ben megalakult a Balatoni Vitorlázó Egylet, melynek létrehozásában nagy szerepe volt Young Richard angol hajóépítőnek, aki 1870-ben hajóépítő-műhelyt hozott létre Balatonfüreden és 1884 augusztusában megrendezte az első balatoni versenyt. 1900-ra már száz tagot számlált az egyesület és Európa egyik legszebb édesvízi balatoni vitorlás hajóparkját tudhatták magukénak.

A Balatonon a mai napig virágzik a vitorlás élet, hiszen a Balaton, mint Közép-Európa legszebb tava kiválóan alkalmas e vízi sport élvezetére.

A Balaton nevének eredete

A Balaton (latinul Lacus Pelso, németül Plattensee) becenevén a „magyar tenger” Közép-Európa legnagyobb tava, Magyarország vízrajzának meghatározó eleme. A Balaton típusa a Fertő-tóhoz és a Velencei-tóhoz hasonlóan szikes tó, ezek Eurázsia legnyugatabbra fekvő ilyen jellegű tavai. 79 km hosszú, szélessége 1,3–14 km között ingadozik, átlagosan 7,8 km, felülete 594 km². Magyar elnevezése a szláv "blato" (=mocsár, láp, sár) szóból ered. Német elnevezése, a Plattensee, kicsit hasonlóképpen „lapos”, azaz sekély tavat jelent, egyben hangzásában közel áll a szláv névhez, ezért lehetséges, hogy kialakulásában a népi etimológia is szerepet játszott, azaz a német anyanyelvűek értelmet adtak a számukra idegen hangzású névnek (blatno – platten).

A Balaton keleti medencéjét a Balaton-Tihanyi-félsziget választja el a Balaton tó többi részétől. A Balaton Déli partjánál medre sekélyebb. A Balaton Északi oldalán található a badacsonyi borvidék és a Tapolcai-medence, jellegzetes vulkáni tanúhegyeivel. A Balaton tó egyes részein halászat folyik. A Balaton és környéke Budapest mellett az ország turisztikailag leglátogatottabb területe. Környékén gyógyfürdők, termálforrások találhatók. A Balaton tavon minden évben megrendezik a Európa legnagyobb tókerülő versenyét a Kékszalag nemzetközi vitorlás yacht versenyt.

Siófok, Szentkirályszabadja és Sármellék mellett repülőterek vannak, továbbá füves repterek találhatók Tapolcán, Balatonakalin és Papkutapusztán is.

A Balaton vízrajzi adatai

Balaton elhelyezkedése: Nyugat-Magyarország
Balaton elsődleges vízforrása: Zala
Balaton elsődleges lefolyása: Sió csatorna
Balaton hossza: 79 km
Balaton szélessége: 1,3-14 km
Balaton felszíni területe: 594 km2
Balaton átlagos mélysége: 3-3,6 m
Balaton legnagyobb mélysége: 12,5 m
Balaton víztérfogata: 1,9 km3
Balaton part hossza: 195 km
Tengerszint felett magasság: 104 m

 

Az EASTCRAFT Kft. ma egyedülállóan rendelkezik a Balatonon Jeanneau one-design vitorlás yacht flottával. Jeanneau Sun Odyssey 30i és 36i vitorlás yacht hajók bérbeadása.

EASTCRAFT - Élményvitorlázás - balatoni vitorlás bérbeadás, vitorlásbérlés.

A képekre kattintva megtekintheti hajóinkat:

 Regisztráció


A *-al megjelölt mezők kitöltése kötelező!
Neve:*  
Email címe:*  
Jelszava:*  
Jelszava ismét:*  
Nyelv:  
Cégnév:  
Irányítószám:  
Település:  
Utca, házszám:  
Mobil elérhetőség:  
Születésnapja:  
Hol hallott rólunk?
Feliratkozik hírlevelünkre?? 
Hozzájárulok, hogy megadott személyes adataimat a az EastCraft Kft. saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés és tájékoztatás céljára telefonon, vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. SMS, MMS, E-mail), automatizált hírlevélküldő rendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja. Tudomásul veszem, hogy az EastCraft Kft. részére postai (1096 Budapest, Sobieski J. u. 20-24. fszt. 4-5.) és az info@eastcraft.eu elektronikus címeken keresztül bármikor kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatását.

Bejelentkezés


Bejelentkezéshez érvényes regisztrációval kell rendelkeznie. Ha még nem regisztrált rendszerünkben, a következő linkre kattintva megteheti: Regisztráció

E-mail:  
Jelszó:  

Jelszó emlékeztető